Γιατί τα σπορόφυτά μου δεν μεγαλώνουν;

0
Γιατί τα σπορόφυτά μου δεν μεγαλώνουν;

Η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου ή η εβδομάδα 10 ξεκινά, ουάου, ήδη. Άλλος ένας χρόνος θα περάσει ξανά. Απλά αναπνεύστε και συνεχίστε να εργάζεστε! Άλλη μια εβδομάδα φύτευσης σπόρων, συγκομιδής τουλίπες και ανεμώνων και ετοιμασία του νέου μας στεφάνου για σπορόφυτα.

Hoophouse 4

Ο αγρότης Tony ήταν απασχολημένος στο νέο μας στεφάνι #4. Αυτή τη βδομάδα, ξεδιπλώνει τα κρεβάτια, φλόγιζε τα μικροσκοπικά ζιζάνια, μάζευε κουβάδες γεμάτους βράχους από τις σειρές και έφτιαχνε τα κρεβάτια μεταλλοποιημένα και έτοιμη να αρχίσει να φυτεύει δενδρύλλια. Η κεντρική σειρά θα φυτευτεί με γλυκά μπιζέλια αυτή την εβδομάδα και οι πλαϊνές σειρές θα έχουν ένα μουσαμά πάνω τους για περίπου ένα μήνα περιμένοντας λισιανθούς, αστέρες Κίνας, βασιλικό και ζωμό.

Hoophouse 2

Στο στεφάνι #2, ο σκονισμένος μυλωνάς μεγαλώνει σιγά-σιγά, όπως και το χειμερινό απόθεμα. Τα αρωματικά γεράνια που προσπαθούμε να κρατήσουμε τον χειμώνα κρύβονται κάτω από μερικές κουβέρτες παγετού. Έχουμε ήδη χάσει αρκετά φυτά από τον παγετό και δεν θέλουμε να χάσουμε άλλο.

Ranunculus

Στο hoophouse #1, το κρεβάτι ranunculus είναι ωραίο και καταπράσινο. Αν κοιτάξετε πολύ σκληρά, υπάρχουν ακόμη και ένα ή δύο μπουμπούκια. Τα κουμπώματα μεγαλώνουν από το τσίμπημα τους και θα χρειαστεί να τους βάλουν δίχτυ και μεταλλικούς κρίκους σύντομα.

Είμαι εντός προγράμματος με τη σπορά μας, αλλά ο οίκος πολλαπλασιασμού γεμίζει και τροφοδοτείται με σπορόφυτα που δεν μεγαλώνουν πραγματικά τώρα. Αυτό το σπίτι δεν θερμαίνεται και συνήθως είναι εξαιρετικό για τις πρώιμες ποικιλίες μας για να ξεκολλήσουν και να αναπτυχθούν, να σκληρύνουν και να προετοιμαστούν για να φυτευτούν στο χωράφι. Αλλά τα μικρά παιδιά φαίνεται να έχουν κολλήσει απλώς να υπάρχουν και να μην μεγαλώνουν πραγματικά. Το Larkspur, τα λούπινα, το απόθεμα και τα γλυκά μπιζέλια πάνε καλά, αλλά τα snapdragons, τα foxgloves, η campanula και το delphinium έχουν κολλήσει. Δεν έχει πεθάνει αλλά δεν μεγαλώνει. ΓΙΑΤΙ??? Μέσα στον πανικό μου, ρωτάω τον αγρότη Τόνυ, τι συμβαίνει με τα σπορόφυτά μας;

Σπορόφυτα

Σπορόφυτα

Farmer Tony: Παρηγορούμαι γνωρίζοντας ότι τα 4 βασικά πράγματα που χρειάζονται τα φυτά είναι το κατάλληλο φως, η επαρκής υγρασία, τα επαρκή θρεπτικά συστατικά και η επαρκής θερμότητα για να αναπτυχθούν στο δυναμικό τους. Στα στεγανά μας έχουμε μεγάλο έλεγχο μόνο σε δύο από τα τέσσερα, τη λίπανση και την υγρασία. Τα άλλα δύο εξαρτώνται από τη Φύση. Τα επίπεδα φυσικού φωτός μας καθορίζονται από τη διάρκεια της ημέρας, η οποία εξαρτάται πραγματικά από τον κύκλο των εποχών, επομένως αυτό θα είναι ανάλογα με την ημέρα του έτους.

Αυτό αφήνει το τελευταίο βασικό συστατικό, τη θερμότητα. Δεδομένου ότι όλα τα σπίτια μας βασίζονται στη φυσική θερμότητα του περιβάλλοντος που παράγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και στις προσπάθειές μας να διατηρήσουμε αυτή τη θερμότητα τη νύχτα χρησιμοποιώντας μονωτικές πλάκες και κουβέρτες παγετού κ.λπ. Μερικές φορές το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τα σπορόφυτά μας είναι να τους δώσουμε αρκετή θερμότητα για να διατηρήσουν το status quo , μεγαλώνουν αλλά πολύ αργά. Τις τελευταίες 2 και πλέον εβδομάδες οι θερμοκρασίες της ημέρας ήταν δροσερές στη χαμηλή έως τα μέσα της δεκαετίας του 40 F με τις περισσότερες νυχτερινές θερμοκρασίες γύρω στους 25-30 F.

Υπάρχει μια έννοια που ονομάζεται Ημέρες Πτυχίου Καλλιεργητή ή GDD, η οποία είναι ένα μέτρο των μονάδων θερμότητας που παράγονται σε μια ημέρα και αποτελούν δείκτη για την ανάπτυξη των φυτών. Ο τύπος υποθέτει πολύ μικρή ανάπτυξη φυτών στα περισσότερα φυτά, εάν ο μέσος όρος του αθροίσματος της υψηλότερης θερμοκρασίας και της χαμηλότερης θερμοκρασίας σε μια περίοδο 24 ωρών δεν είναι πάνω από 40 F. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχουμε υψηλό ημερήσιο 45F με χαμηλό νυχτερινό 25F. Ο τύπος GDD θα ήταν (45F+25F)/2 =35. Αυτό το 35 είναι κάτω από το βασικό επίπεδο για επαρκή ανάπτυξη φυτών, επομένως οι συσσωρευμένες μονάδες θερμότητας GDD για αυτήν την ημέρα θα είναι 0.

Ο τοπικός μετεωρολογικός σταθμός Hyslop Field λειτουργεί από το Oregon State University και παρακολουθεί αυτά τα συσσωρευμένα στοιχεία GDD καθώς και άλλους ενδιαφέροντες παράγοντες όπως η μέση θερμοκρασία του εδάφους, η βροχόπτωση κ.λπ. Αυτό που ήταν ενδιαφέρον να σημειωθεί είναι ότι για τις πρώτες 2 εβδομάδες του Φεβρουαρίου 2018 μεγάλωναν, τα λουλούδια άνθιζαν και όλες οι τουλίπες φαινόταν να προχωρούν γρήγορα, το συνολικό GDD για αυτήν την περίοδο ήταν 95. Όχι τεράστιο, αλλά καλό για φυτά δροσερής εποχής.

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες του Φεβρουαρίου, όταν τα πράγματα επιβραδύνθηκαν δραματικά από την ανθοφορία έως την ανάπτυξη δενδρυλλίων, το συνολικό μας GDD ήταν 38. Η ουσία είναι ότι τις τελευταίες 2 εβδομάδες πήραμε μόνο περίπου το 40% της θερμικής ενέργειας που κάναμε στην πρώτη 2 εβδομάδες Φεβρουαρίου. Λοιπόν, ναι, τα φυτά μας το ξέρουν αυτό και περιμένουν τα πράγματα.

Ακριβώς ως πρόσθετη σύγκριση, το συσσωρευμένο GDD για τις τελευταίες 2 εβδομάδες του Φεβρουαρίου το 2017 ήταν 80, και αυτό θεωρήθηκε ένας δροσερός υγρός Φεβρουάριος. Για το 2016 η ίδια περίοδος είχε συσσωρεύσει GDD 126! Έτσι, μπορείτε να δείτε ότι τα πράγματα ήταν πολύ πιο κρύα φέτος για το τελευταίο μισό του Φεβρουαρίου από ό,τι ήταν εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι, αν ζείτε στην κοιλάδα Willamette του Όρεγκον, πάρτε την καρδιά σας, ήταν πραγματικά τόσο κρύο όσο νομίζατε!

Τουλάχιστον μπορώ να καταλάβω ότι το παλάτι των ανεμώνων εξακολουθεί να βγάζει όμορφους κουβάδες με ανεμώνες.

Ανεμώνες

«Καλλιεργώ φυτά για πολλούς λόγους, για να ευχαριστήσω την ψυχή μου, για να προκαλέσω τα στοιχεία ή για να προκαλέσω την υπομονή μου, για καινοτομία ή για νοσταλγία, αλλά κυρίως για τη χαρά να τα βλέπω να μεγαλώνουν». ~Ντέιβιντ Χόμπσον~

Μέχρι την επόμενη φορά, σας ευχαριστώ που περάσατε…

Schreibe einen Kommentar