Ο 5ος θερμότερος Μάρτιος της Γης που έχει καταγραφεί » Γέιλ Climate Connections

6
Ο 5ος θερμότερος Μάρτιος της Γης που έχει καταγραφεί » Γέιλ Climate Connections

Ο Μάρτιος του 2022 ήταν ο πέμπτος θερμότερος Μάρτιος της Γης από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια τήρηση αρχείων το 1880, κατά 0,95 βαθμούς Κελσίου (1,71°F) πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα, σύμφωνα με το NOAA Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικής ΠληροφόρησηςNCEI, αναφέρθηκε στις 14 Απριλίου. NASA βαθμολόγησε τον Μάρτιο του 2022 ως τον πέμπτο θερμότερο Μάρτιο που έχει καταγραφεί, 1,32 βαθμούς Κελσίου (2,38°F) πάνω από την περίοδο 1880-1920, που είναι η καλύτερη εκτίμησή του για το πότε σημειώθηκαν τελευταία φορά οι προβιομηχανικές θερμοκρασίες. ο Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus χαρακτήρισε επίσης τον Μάρτιο του 2022 ως τον πέμπτο θερμότερο Μάρτιο που έχει καταγραφεί. Μικρές διαφορές στην κατάταξη των οργανισμών μπορεί να προκύψουν από τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μεταχειρίζονται περιοχές με αραιά δεδομένα, όπως η Αρκτική.

Σχήμα 1. Απόκλιση της θερμοκρασίας από τη μέση για τον Μάρτιο του 2022, τον πέμπτο θερμότερο Μάρτιο στον κόσμο από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων το 1880, σύμφωνα με την NOAA. Ρεκόρ θερμές θερμοκρασίες Μαρτίου παρατηρήθηκαν στη νότια Ασία και σε τμήματα του βόρειου και δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, καθώς και σε τμήματα του Ατλαντικού Ωκεανού. Καμία περιοχή δεν παρουσίασε ρεκόρ ψύχους. (Πίστωση εικόνας: NOAA/NCEI)

Οι χερσαίες περιοχές είχαν τον όγδοο θερμότερο Μάρτιο που έχει καταγραφεί το 2022, με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες των ωκεανών να είναι οι πέμπτες θερμότερες που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την NOAA. Ο Oceana είχε τον πέμπτο θερμότερο Μάρτιο που έχει καταγραφεί και η Ασία τον ένατο θερμότερο Μάρτιο. Οι συνεχόμενες ΗΠΑ παρουσίασαν θερμοκρασίες που κατατάχθηκαν στο θερμότερο ένα τρίτο των ιστορικών πορειών.

Η θερμοκρασία της παγκόσμιας επιφάνειας από το έτος μέχρι σήμερα ήταν η πέμπτη υψηλότερη που έχει καταγραφεί και το έτος 2022 έχει περισσότερες από 99% πιθανότητες να καταταγεί μεταξύ των 10 θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί και 40% πιθανόν να καταταγεί στην πρώτη πεντάδα. είπε η NOAA. Εάν η La Niña συνεχιστεί ή/και επαναληφθεί αργότερα φέτος (βλ. παρακάτω), οι πιθανότητες ότι το 2022 θα σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ θερμότητας θα μειωθούν.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας βίωσε ένα γεγονός μαζικής λεύκανσης τον Μάρτιο, το τέταρτο τέτοιο γεγονός του υφάλου από το 2016, αλλά το πρώτο που σημειώθηκε ποτέ σε συνθήκες La Niña, οι οποίες συνήθως φέρνουν πιο δροσερά νερά στον ύφαλο. Το λευκασμένο κοράλλι είναι στρεσαρισμένο αλλά όχι νεκρό. ο ύφαλος θα μπορούσε να επιβιώσει από αυτό το συμβάν λεύκανσης εάν φθάσουν και επιμείνουν ψυχρότερα νερά, όπως συνέβη μετά το γεγονός μαζικής λεύκανσης του 2020.

Καιρικές καταστροφές δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής το 2022

Η Γη είχε καιρικές καταστροφές δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2022, σύμφωνα με την τριμηνιαία ανακεφαλαίωση καταστροφών από Aon: πλημμύρες στην ανατολική Αυστραλία από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τον Μάρτιο, που προκάλεσαν ζημιές 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (βλ. Tweet παραπάνω) και Windstorm Eunice στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, που προκάλεσε ζημιά 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 18-19 Φεβρουαρίου. Η ανεμοθύελλα Eunice (βλ. Tweet παρακάτω) ήταν η πιο καταστροφική ανεμοθύελλα της Ευρώπης από την Ξυνθία το 2010. Συνολικά, οι παγκόσμιες απώλειες από καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν χαρακτηριστικές αυτού που συνέβη τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ένα δέντρο ανατρέπεται στο Bude, Αγγλία, κατά τη διάρκεια της ανεμοθύελλας Eunice.

Η πιο θανατηφόρα καιρική καταστροφή του πρώτου τριμήνου του 2022 ήταν οι πλημμύρες στη Βραζιλία στις 15 Φεβρουαρίου, οι οποίες προκάλεσαν κατολίσθηση που σκότωσε 232 ανθρώπους στην Πετρόπολη περιοχή. Αυτό το τραγικό συμβάν έκτοτε επισκιάστηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα στην περιοχή KwaZulu-Natal της Νότιας Αφρικής, όπου τουλάχιστον 395 ζωές χάθηκαν όταν ένα ακινητοποιημένο σύστημα χαμηλής πίεσης έριξε καταρρακτώδεις βροχές. Οι έντονες βροχοπτώσεις είναι πιο πιθανές στη Νότια Αφρική όταν, όπως αυτή τη στιγμή, υπάρχει εκδήλωση La Niña.

Το κορίτσι επιμένει

Οι συνθήκες La Niña παρέμειναν τον Μάρτιο και αναμένεται να επιμείνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του βορείου ημισφαιρίου (59% πιθανότητα τον Ιούνιο-Αύγουστο), με 93% πιθανότητα είτε La Niña είτε ουδέτερες συνθήκες στη συνέχεια, ανέφερε η NOAA στον Απρίλιο της μηνιαία συζήτηση της κατάστασης του El Niño/Southern Oscillation, ή ENSO.

Τον περασμένο μήνα, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στην περιοχή αναφοράς Niño 3,4 του ανατολικού τροπικού Ειρηνικού (5°N-5°S, 170°W-120°W) ήταν περίπου 0,8°C κάτω από το μέσο όρο. Το εύρος για «αδύναμες» συνθήκες La Niña είναι 0,5-1,0 βαθμοί Κελσίου κάτω από το μέσο όρο. το εύρος για «μέτριες» συνθήκες La Niña είναι 1,0-1,5 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μέσο όρο.

Εικόνα 2. Απόκλιση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας από τη μέση στην περιοχή αναφοράς Niño 3.4 του ανατολικού τροπικού Ειρηνικού (5°Β-5°Ν, 170°Β-120°Δ). Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 0,7 έως 0,9 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μέσο όρο από τα μέσα Μαρτίου. (Πίστωση εικόνας: Tropical Tidbits)

Η πρόβλεψη από το NOAA και το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για το Κλίμα και την Κοινωνία του Πανεπιστημίου Κολούμπια για την περίοδο αιχμής της εποχής των τυφώνων στον Ατλαντικό (Αύγουστος-Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) είναι για 51% πιθανότητα La Niña, 42% πιθανότητα ουδέτερου ENSO και 7% πιθανότητα Ελ Νίνιο. Εάν συνέβαινε, ένας τρίτος συνεχόμενος βόρειος χειμώνας με τη La Niña το 2022-23 θα ήταν ασυνήθιστος αλλά όχι πρωτόγνωρος: Τριετείς ακολουθίες La Niña εμφανίστηκαν το 1973-76 και το 1998-2001.

Οι εποχές των τυφώνων στον Ατλαντικό κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Ελ Νίνιο τείνουν να είναι ήσυχες, λόγω της αυξημένης κατακόρυφης διάτμησης του ανέμου πάνω από τον Ατλαντικό. Με την τρέχουσα πρόβλεψη να απαιτεί μόνο μια μικρή πιθανότητα ενός Ελ Νίνιο, μια έβδομη συνεχόμενη ενεργή περίοδος τυφώνων στον Ατλαντικό πιθανότατα θα συμβεί το 2022.

Ο αντίκτυπος του τρέχοντος γεγονότος La Niña μπορεί να ενισχυθεί από μια έντονα αρνητική Decadal Oscillation του Ειρηνικού ή ΠΟΠ. Ο ΠΟΠ είναι ένας δείκτης των θερμοκρασιών της επιφάνειας της θάλασσας στον βορειοανατολικό και τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό που αντανακλά ορισμένες από τις πτυχές της κυκλοφορίας της ταλάντωσης Ελ Νίνιο-Νότια. Το ΠΟΠ μπορεί να μεταβάλλεται απότομα από μήνα σε μήνα, αλλά συνήθως κλίνει θετικό (ζεστό) ή αρνητικό (ψυχρό) για μερικά χρόνια κάθε φορά. Σχεδόν κάθε μήνα από το 2017 έχει δει μια αρνητική ΠΟΠ και η τιμή του Μαρτίου ήταν η τρίτη χαμηλότερη για κάθε Μάρτιο από το 1956. Όταν η ΠΟΠ είναι αρνητική, οι επιπτώσεις της La Niña είναι συχνά πιο έντονο.

Θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής: 9η – χαμηλότερη έκταση Μαρτίου που έχει καταγραφεί

Η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής κατά τον Μάρτιο του 2022 ήταν η ένατη χαμηλότερη στο δορυφορικό ρεκόρ 44 ετών, σύμφωνα με Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, NSIDC. Αν και αυτά είναι σχετικά καλά νέα, η έκταση του θαλάσσιου πάγου έχει μεγάλη φυσική μεταβλητότητα και είναι απίθανο η μακροπρόθεσμη μείωση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής να έχει σταματήσει. Επιπλέον, η έκταση του πάγου στα τέλη του χειμώνα/αρχές της άνοιξης είναι ένας κακός δείκτης για το ποια θα είναι η έκταση του πάγου το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Έκταση θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής τον Μάρτιο ήταν το δεύτερο χαμηλότερο ρεκόρ, μετά το 2017. Ένα από τα πιο ακραία κύματα καύσωνα στην παγκόσμια ιστορία, που προκλήθηκε από έναν ατμοσφαιρικό ποταμό, έπληξε την Ανατολική Ανταρκτική στα μέσα Μαρτίου. Το κύμα καύσωνα φαίνεται να έχει θέσει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη υπέρβαση θερμοκρασίας πάνω από το κανονικό, 38,5 βαθμούς Κελσίου (69,3°F), που μετρήθηκε ποτέ σε καθιερωμένο μετεωρολογικό σταθμό, στο Dome C της Ανταρκτικής στις 18 Μαρτίου. Ευτυχώς, το κύμα καύσωνα είχε μικρή επίδραση στον άνθρωπο και δεν προκάλεσε σημαντική τήξη του φύλλου πάγου.

Αξιοσημείωτα παγκόσμια σημάδια ζέστης και κρύου για τον Μάρτιο του 2022

Οι παρακάτω πληροφορίες είναι ευγενική προσφορά του Maximiliano Herrera. Ακολουθήστε τον στο Twitter: @extremetemps:

– Η πιο καυτή θερμοκρασία Μαρτίου στο βόρειο ημισφαίριο: 46,9°C (116,4°F) στο Tempoal, Μεξικό, 30 Μαρτίου.
– Η ψυχρότερη θερμοκρασία Μαρτίου στο βόρειο ημισφαίριο: -61,3°C (-78,3°F) στο Summit, Γροιλανδία, 21 Μαρτίου.
– Η πιο καυτή θερμοκρασία Μαρτίου στο νότιο ημισφαίριο: 47,1°C (116,8°F) στο Roebourne της Αυστραλίας, 1 Μαρτίου και στο Hopetun North, Αυστραλία, 16 Μαρτίου.
– Η ψυχρότερη θερμοκρασία Μαρτίου στο νότιο ημισφαίριο: -69,5°C (-93,1°F) στο Dome Fuji, Ανταρκτική, 29 Μαρτίου.
– Η υψηλότερη μέση θερμοκρασία 2022 μέχρι σήμερα (Ιαν.-Μάρτιος) στο Νότιο Ημισφαίριο: 33,5°C (92,3°F) στο Roebourne AP, Αυστραλία. και
– Η υψηλότερη μέση θερμοκρασία του 2022 μέχρι σήμερα (Ιαν.-Μάρτιος) στο βόρειο ημισφαίριο: 31,7°C (89,1°F) στο Tamale, Γκάνα.

Σημαντικοί μετεωρολογικοί σταθμοί τον Μάρτιο: ένα ρεκόρ θερμότητας όλων των εποχών, κανένα ρεκόρ κρύου όλων των εποχών

Μεταξύ των παγκόσμιων σταθμών με ρεκόρ τουλάχιστον 40 ετών, ένας σετ, όχι απλώς ισοπαλία, ρεκόρ θερμότητας όλων των εποχών τον Μάρτιο. κανένας σταθμός δεν έκανε ρεκόρ ψυχρού όλων των εποχών:

Αποχαιρετισμός Σπλιτ (Νέα Ζηλανδία) μέγ. 29,8°C, 9 Μαρτίου

Τρία εθνικά/εδαφικά ρεκόρ θερμότητας όλων των εποχών που σημειώθηκαν ή ισοφαρίστηκαν το 2022

Από τα τέλη Μαρτίου, τρία έθνη ή εδάφη είχαν σημειώσει ή σημείωσαν ένα αξιόπιστα μετρημένο εθνικό ρεκόρ θερμότητας όλων των εποχών:

Παραγουάη:
Αυστραλία: 50,7°C (123,3°F) στο Onslow AP, 13 Ιανουαρίου (ισοπαλία). και
Ουρουγουάη: 44,0°C (111,2°F) στη Φλόριντα, 14 Ιανουαρίου (ισοπαλία).

Δύο εθνικά/εδαφικά ψυχρά ρεκόρ όλων των εποχών σημειώθηκαν ή ισοφαρίστηκαν το 2022

Από τα τέλη Μαρτίου, δύο έθνη ή εδάφη είχαν σημειώσει ή ισοφάρισαν ένα πανελλήνιο εθνικό ρεκόρ ψύχους:

Μαυροβούνιο: -33,4°C (-28,1°F) σε Kosanica, 25 Ιανουαρίου; και
Μιανμάρ: -6,0°C (-21,2°F) στο Hakha, 29 Ιανουαρίου.

Δεκαπέντε επιπλέον μηνιαία εθνικά/εδαφικά ρεκόρ θερμότητας καταρρίφθηκαν ή ισοφαρίστηκαν από τα τέλη Μαρτίου

Εκτός από τα τρία εθνικά/εδαφικά ρεκόρ όλων των εποχών που αναφέρονται παραπάνω, 15 έθνη ή περιοχές έχουν σημειώσει μηνιαία ρεκόρ θερμότητας όλων των εποχών το 2022, για συνολικά 18 μηνιαία ρεκόρ όλων των εποχών:

– Ιανουάριος (11): Μεξικό, ΗΠΑ, Κροατία, Λιχτενστάιν, Μολδαβία, Κομόρες, Μαγιότ, Μαλδίβες, Δομινίκα, Ισημερινή Γουινέα, Μαυροβούνιο

– Μάρτιος (2): Μιανμάρ, Πακιστάν

Δύο επιπλέον μηνιαία εθνικά/εδαφικά κρύα ρεκόρ χτυπήθηκαν ή ισοφαρίστηκαν στα τέλη Μαρτίου

Εκτός από τα δύο εθνικά/εδαφικά ρεκόρ όλων των εποχών που αναφέρονται παραπάνω, δύο έθνη ή περιοχές έχουν σημειώσει μηνιαία ψυχρά ρεκόρ όλων των εποχών το 2022, για συνολικά τέσσερα μηνιαία ρεκόρ όλων των εποχών:

– Μάρτιος (2): Μαυροβούνιο και Κύπρος

Ρεκόρ ημισφαιρικής και ηπειρωτικής θερμοκρασίας το 2022

– Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ τον Ιανουάριο στη Βόρεια Αμερική: 41,7°C (107,1°F) στο Gallinas, Μεξικό, 1 Ιανουαρίου.

– Υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο Νότιο Ημισφαίριο (ισοπαλία) και παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ τον Ιανουάριο: 50,7°C (123,3°F) στο Onslow AP, Αυστραλία, 13 Ιανουαρίου. και

– Η υψηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Νότια Αμερική: 32,2°C (90,0°F) στο Pampa del Infierno, Αργεντινή, 17 Ιανουαρίου.

Ο Bob Henson συνέβαλε σε αυτή τη δημοσίευση.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου μπορούν να σχολιάσουν το „Eye on the Storm“ αναρτήσεις. Τα σχόλια είναι γενικά ανοιχτά για 30 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης. Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ανακοινώσεις μέσω email για νέες αναρτήσεις εδώ. Twitter: @DrJeffMasters και @bhensonweather

Schreibe einen Kommentar