Ο 7ος θερμότερος Φεβρουάριος της Γης που έχει καταγραφεί » Γέιλ Climate Connections

3
Ο 7ος θερμότερος Φεβρουάριος της Γης που έχει καταγραφεί » Γέιλ Climate Connections

Ο Φεβρουάριος του 2022 ήταν ο έβδομος θερμότερος Φεβρουάριος της Γης από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια τήρηση αρχείων το 1880, κατά 0,81 βαθμούς Κελσίου (1,46°F) πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα, σύμφωνα με το NOAA Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Πληροφόρησηςή NCEI, αναφέρθηκε στις 14 Μαρτίου. NASA βαθμολόγησε τον Φεβρουάριο του 2022 ως τον πέμπτο θερμότερο Φεβρουάριο που έχει καταγραφεί, 1,17 βαθμούς Κελσίου (2,11°F) πάνω από την περίοδο 1880-1920, που είναι η καλύτερη εκτίμησή του για το πότε σημειώθηκαν τελευταία φορά οι προβιομηχανικές θερμοκρασίες. Ο Φεβρουάριος του 2022 ήταν ισόπαλος για τον πέμπτο θερμότερο Φεβρουάριο στην ιστορία, σύμφωνα με το Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και ήταν η έκτη θερμότερη που έχει καταγραφεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus. Μικρές διαφορές στην κατάταξη των οργανισμών μπορεί να προκύψουν από τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μεταχειρίζονται περιοχές με αραιά δεδομένα, όπως η Αρκτική.

Οι χερσαίες περιοχές είχαν τον 11ο θερμότερο Φεβρουάριο που έχει καταγραφεί το 2022, με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες των ωκεανών τις έκτη θερμότερες που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την NOAA. Η Νότια Αμερική είχε τον όγδοο θερμότερο Φεβρουάριο που έχει καταγραφεί. Ασία, η όγδοη θερμότερη. και η Ευρώπη, η έβδομη θερμότερη. Η Ωκεανία και η Αφρική ήταν πάνω από τη μέση θερμοκρασία και η Βόρεια Αμερική ήταν κάτω από το μέσο όρο. Όπως αναφέρθηκε από τον Bob Henson την περασμένη εβδομάδα, οι συνεχόμενες ΗΠΑ παρουσίασαν σχεδόν μέσες θερμοκρασίες τον Φεβρουάριο και ο χειμώνας των ΗΠΑ συνολικά (Δεκέμβριος έως Φεβρουάριος) κατατάχθηκε ως ο 18ος θερμότερος σε 127 χρόνια διατήρησης ρεκόρ.

Η θερμοκρασία της παγκόσμιας επιφάνειας από το έτος μέχρι σήμερα ήταν η έκτη υψηλότερη που έχει καταγραφεί και το έτος 2022 είναι πάνω από 99% πιθανό να καταταγεί μεταξύ των 10 θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί, είπε η NOAA. Εάν η La Niña συνεχιστεί ή/και επαναληφθεί αργότερα αυτό το έτος (δείτε παρακάτω), θα μειώσει τις πιθανότητες του 2022 θέτοντας παγκόσμιο ρεκόρ θερμότητας.

Σχήμα 1. Απόκλιση της θερμοκρασίας από τη μέση θερμοκρασία για τον Φεβρουάριο του 2022, τον έβδομο θερμότερο Φεβρουάριο στον κόσμο από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων το 1880, σύμφωνα με την NOAA. Ρεκόρ θερμές θερμοκρασίες Φεβρουαρίου παρατηρήθηκαν σε τμήματα του νοτιοανατολικού Ατλαντικού Ωκεανού, του νοτιοδυτικού Ειρηνικού Ωκεανού και σε μια μικρή περιοχή στον νότιο Ινδικό Ωκεανό. Καμία περιοχή δεν παρουσίασε ρεκόρ ψύχους. (Πίστωση εικόνας: NOAA/NCEI)

Το κορίτσι επιμένει

Οι συνθήκες La Niña παρέμειναν τον Φεβρουάριο και αναμένεται να επιμείνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο (53% πιθανότητα τον Ιούνιο-Αύγουστο), με 90% πιθανότητα είτε La Niña είτε ουδέτερες συνθήκες στη συνέχεια, ανέφερε η NOAA τον Μάρτιο. μηνιαία συζήτηση της κατάστασης του El Niño/Southern Oscillation, ή ENSO.

Τον περασμένο μήνα, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στην περιοχή αναφοράς Niño 3,4 του ανατολικού τροπικού Ειρηνικού (5°N-5°S, 170°W-120°W) ήταν περίπου 0,8°C κάτω από το μέσο όρο. Το εύρος για «αδύναμες» συνθήκες La Niña είναι 0,5-1,0 βαθμοί Κελσίου κάτω από το μέσο όρο. το εύρος για «μέτριες» συνθήκες La Niña είναι 1,0-1,5 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μέσο όρο.

Εικόνα 2. Απόκλιση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας από τη μέση στην περιοχή αναφοράς Niño 3.4 του ανατολικού τροπικού Ειρηνικού (5°Β-5°Ν, 170°Β-120°Δ). Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 0,7 έως 1,0 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μέσο όρο από τα μέσα Φεβρουαρίου. (Πίστωση εικόνας: Tropical Tidbits)

Η πρόβλεψη από το NOAA και το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για το Κλίμα και την Κοινωνία του Πανεπιστημίου της Κολούμπια για την περίοδο αιχμής της εποχής των τυφώνων στον Ατλαντικό (Αύγουστος-Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) είναι για 45% πιθανότητα La Niña, 45% πιθανότητα ουδέτερου ENSO και 10% πιθανότητα Ελ Νίνιο. Αν συνέβαινε, ένας τρίτος συνεχόμενος βόρειος χειμώνας με τη La Niña το 2022-23 θα ήταν ασυνήθιστος, αλλά όχι πρωτοφανής: Τριετείς ακολουθίες La Niña εμφανίστηκαν το 1973-76 και το 1998-2001.

Οι εποχές των τυφώνων στον Ατλαντικό κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Ελ Νίνιο τείνουν να είναι ήσυχες, λόγω της αυξημένης κατακόρυφης διάτμησης του ανέμου πάνω από τον Ατλαντικό. Με την τρέχουσα πρόβλεψη να απαιτεί μόνο μια μικρή πιθανότητα ενός Ελ Νίνιο, μια έβδομη συνεχόμενη ενεργή περίοδος τυφώνων στον Ατλαντικό πιθανότατα θα συμβεί το 2022.

Ο αντίκτυπος του τρέχοντος γεγονότος La Niña μπορεί να ενισχυθεί από μια έντονα αρνητική Decadal Oscillation του Ειρηνικού ή ΠΟΠ. Ο ΠΟΠ είναι ένας δείκτης θερμοκρασιών της επιφάνειας της θάλασσας στον βορειοανατολικό και τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό που αντανακλά ορισμένες από τις πτυχές της κυκλοφορίας της ταλάντωσης Ελ Νίνιο-Νότια. Το ΠΟΠ μπορεί να μεταβάλλεται απότομα από μήνα σε μήνα, αλλά συνήθως κλίνει θετικό (ζεστό) ή αρνητικό (ψυχρό) για μερικά χρόνια κάθε φορά. Σχεδόν κάθε μήνα από το 2017 έχει δει μια αρνητική ΠΟΠ, και η τιμή του Φεβρουαρίου ήταν η χαμηλότερη για κάθε Φεβρουάριο από το 1956. Όταν η ΠΟΠ είναι αρνητική, οι επιπτώσεις της La Niña είναι συχνά πιο έντονο.

Θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής: 14η-τη χαμηλότερη έκταση Φεβρουαρίου που έχει καταγραφεί

Η έκταση του πάγου της Αρκτικής κατά τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν η 14ηου-το χαμηλότερο σε δορυφορικό ρεκόρ 44 ετών και η μεγαλύτερη έκταση Φεβρουαρίου από το 2020, σύμφωνα με Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, ή NSIDC. Αν και αυτά είναι καλά νέα, η έκταση του θαλάσσιου πάγου έχει μεγάλη φυσική μεταβλητότητα και είναι απίθανο η μακροπρόθεσμη μείωση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής να έχει σταματήσει. Επιπλέον, η έκταση του χειμερινού πάγου είναι ένας κακός δείκτης για το ποια θα είναι η έκταση του πάγου το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Μέχρι τις 14 Μαρτίου, η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής είχε πέσει στο πέμπτο χαμηλότερο ιστορικό για την ημερομηνία (βλ. Tweet από τον Zack Labe παραπάνω).

Έκταση θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής τον Φεβρουάριο ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί. Η έκταση του θαλάσσιου πάγου που ξεκίνησε τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου παρέμεινε κάτω από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Αξιοσημείωτα παγκόσμια σημάδια ζέστης και κρύου για τον Φεβρουάριο του 2022

Οι παρακάτω πληροφορίες είναι ευγενική προσφορά του Maximiliano Herrera. Ακολουθήστε τον στο Twitter: @extremetemps:

– Η πιο καυτή θερμοκρασία στο βόρειο ημισφαίριο: 44,2°C (111,6°F) στο Matam, Σενεγάλη, 23 Φεβρουαρίου.
– Η πιο κρύα θερμοκρασία στο βόρειο ημισφαίριο: -61,9°C (-79,4°F) στο Summit, Γροιλανδία, 11 Φεβρουαρίου.
– Η υψηλότερη θερμοκρασία στο νότιο ημισφαίριο: 45,8°C (114,4°F) στο Emu Creek της Αυστραλίας, 1 Φεβρουαρίου και στο Hopetun North, Αυστραλία, 11 Φεβρουαρίου.
– Η πιο κρύα θερμοκρασία στο νότιο ημισφαίριο: -62,2°C (-80,0°F) στο Dome Fuji, Ανταρκτική, 27 Φεβρουαρίου.
– Η υψηλότερη μέση θερμοκρασία του 2022 μέχρι σήμερα (Ιαν.-Φεβ.) στο νότιο ημισφαίριο: 33,5°C (92,3°F) στο Roebourne AP, Αυστραλία. και
– Η υψηλότερη μέση θερμοκρασία του 2022 μέχρι σήμερα (Ιαν.-Φεβ.) στο βόρειο ημισφαίριο: 30,7°C (87,3°F) στο Kenieba, στο Μάλι.

Μεγάλοι μετεωρολογικοί σταθμοί τον Φεβρουάριο: 8 ρεκόρ θερμότητας όλων των εποχών, κανένα ρεκόρ ψυχρού όλων των εποχών

Μεταξύ των παγκόσμιων σταθμών με ρεκόρ τουλάχιστον 40 ετών, οκτώ σημείωσαν, όχι απλώς ισοπαλία, ρεκόρ θερμότητας όλων των εποχών τον Φεβρουάριο. κανένας σταθμός δεν έκανε ρεκόρ ψυχρού όλων των εποχών:

Vernadsky (Ανταρκτική) μέγ. 12,7°C, 7 Φεβρουαρίου;
Macquarie Island (Αυστραλία) μέγ. 17,1°C, 8 Φεβρουαρίου;
Westport (Νέα Ζηλανδία) μέγ. 29,2°C, 8 Φεβρουαρίου;
Greymouth (Νέα Ζηλανδία) μέγ. 29,8°C, 8 Φεβρουαρίου;
Wanganui (Νέα Ζηλανδία) μέγ. 32,7°C, 10 Φεβρουαρίου;
Whatawhata (Νέα Ζηλανδία) μέγ. 33,0 ° C, 10 Φεβρουαρίου;

Τρία εθνικά/εδαφικά ρεκόρ θερμότητας όλων των εποχών που σημειώθηκαν ή ισοφαρίστηκαν το 2022

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, τρία έθνη ή εδάφη είχαν σημειώσει ή σημείωσαν ένα αξιόπιστα μετρημένο εθνικό ρεκόρ θερμότητας όλων των εποχών:

Παραγουάη:
Αυστραλία: 50,7°C (123,3°F) στο Onslow AP, 13 Ιανουαρίου (ισοπαλία). και
Ουρουγουάη: 44,0°C (111,2°F) στη Φλόριντα, 14 Ιανουαρίου (ισοπαλία).

Δύο εθνικά/εδαφικά ψυχρά ρεκόρ όλων των εποχών σημειώθηκαν ή ισοφαρίστηκαν το 2022

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, δύο έθνη ή εδάφη είχαν σημειώσει ή ισοφάρισαν εθνικό ρεκόρ ψυχρού όλων των εποχών:

Μαυροβούνιο: -33,4°C (-28,1°F) σε Kosanica, 25 Ιανουαρίου; και
Μιανμάρ: -6,0°C (-21,2°F) στο Hakha, 29 Ιανουαρίου.

Δεκατρία μηνιαία εθνικά/εδαφικά ρεκόρ θερμότητας σημείωσαν ή ισοπαλία στα τέλη Φεβρουαρίου

Εκτός από τα τρία εθνικά/εδαφικά ρεκόρ όλων των εποχών που αναφέρονται παραπάνω, 13 έθνη ή περιοχές έχουν σημειώσει μηνιαία ρεκόρ θερμότητας όλων των εποχών το 2022, για συνολικά 16 μηνιαία ρεκόρ όλων των εποχών:

– Ιανουάριος (11): Μεξικό, ΗΠΑ, Κροατία, Λιχτενστάιν, Μολδαβία, Κομόρες, Μαγιότ, Μαλδίβες, Δομινίκα, Ισημερινή Γουινέα, Μαυροβούνιο

Δεν έχουν σημειωθεί πρόσθετα μηνιαία ρεκόρ κρύου όλων των εποχών μέχρι στιγμής το 2022.

Ρεκόρ ημισφαιρικής και ηπειρωτικής θερμοκρασίας το 2022

– Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ τον Ιανουάριο στη Βόρεια Αμερική: 41,7°C (107,1°F) στο Gallinas, Μεξικό, 1 Ιανουαρίου.

– Υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο Νότιο Ημισφαίριο (ισοπαλία) και παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ τον Ιανουάριο: 50,7°C (123,3°F) στο Onslow AP, Αυστραλία, 13 Ιανουαρίου. και

– Η υψηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Νότια Αμερική: 32,2°C (90,0°F) στο Pampa del Infierno, Αργεντινή, 17 Ιανουαρίου.

Ο Bob Henson συνέβαλε σε αυτή τη δημοσίευση.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου μπορούν να σχολιάσουν το „Eye on the Storm“ αναρτήσεις. Τα σχόλια είναι γενικά ανοιχτά για 30 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης. Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ανακοινώσεις μέσω email για νέες αναρτήσεις εδώ. Twitter: @DrJeffMasters και @bhensonweather

Schreibe einen Kommentar