Τι να κάνετε με ένα ξαφνικό μεγάλο χρηματικό ποσό — Το Beating Broke

0
Τι να κάνετε με ένα ξαφνικό μεγάλο χρηματικό ποσό — Το Beating Broke

Ξαφνικό μεγάλο χρηματικό ποσό

Για χρόνια, η θεία μου και ο θείος μου βοήθησαν την ηλικιωμένη συγγενή τους, Dottie. Δεν έλαβαν καμία οικονομική βοήθεια για τις πέντε έως δέκα ώρες την εβδομάδα που περνούσαν για να συντηρούν το γκαζόν της Dottie, να μαγειρεύουν τα γεύματά της και να την οδηγούν στα ραντεβού με τον γιατρό. Έβαλαν αυτόν τον χρόνο, βδομάδα με τη βδομάδα, γιατί την αγαπούσαν και ήθελαν να κάνουν το υπόλοιπο της ζωής της πιο άνετο. Ωστόσο, η θεία μου και ο θείος μου είχαν μια έκπληξη όταν πέθανε η Dottie. Ανακάλυψαν όχι μόνο ότι η Dottie είχε μια μικρή περιουσία, αλλά ότι τους είχε αφήσει όλα τα χρήματά της. Η θεία μου και ο θείος μου μεγάλωσαν μια μεγάλη οικογένεια και ζούσαν πάντα με έναν απλό προϋπολογισμό, αλλά ξαφνικά, είχαν κληρονομήσει ένα ξαφνικό μεγάλο χρηματικό ποσό.

Η κατάσταση της θείας και του θείου μου δεν ήταν μοναδική. Πολλοί άνθρωποι πέφτουν σε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό μέσω κληρονομιών, ασφαλιστικών διακανονισμών, τυχερών παιχνιδιών ή άλλων τρόπων. Αν σας συμβεί αυτό, τι πρέπει να κάνετε με τα χρήματα;

Μην κάνετε τίποτα για μερικούς μήνες

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι τίποτα. Ναι, με άκουσες. Πάρτε τα χρήματα που λάβατε, βάλτε τα σε τραπεζικό λογαριασμό και μην κάνετε τίποτα με αυτά για μερικούς μήνες έως ένα χρόνο. Αφιερώστε χρόνο για να ξεπεράσετε το σοκ της καλής σας τύχης. Αφιερώστε χρόνο για να σχεδιάσετε τον καλύτερο τρόπο χρήσης των χρημάτων.

Αν δεν αφιερώσετε χρόνο για να αφήσετε τα λεφτά να κάτσουν, μπορεί να τα ρίξετε σε όλα τα πράγματα που πάντα θέλατε αλλά δεν μπορούσατε ποτέ να αντέξετε οικονομικά — ένα νέο σκάφος, ένα εξοχικό στα βουνά, ξενύχτια σε κομψά εστιατόρια, κλπ. Αφιερώστε χρόνο για να συνηθίσετε να έχετε τόσα πολλά χρήματα πριν κάνετε οτιδήποτε με αυτά.

Συμβουλευτείτε έναν Οικονομικό Σύμβουλο

Μπορεί επίσης να θέλετε συμβουλευτείτε έναν οικονομικό σύμβουλο και δες τι σου προτείνει να κάνεις με τα χρήματα. Ωστόσο, επιλέξτε προσεκτικά. Ορισμένοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι αμείβονται με βάση τα προϊόντα που σας πουλούν, επομένως ενδέχεται να προωθήσουν προϊόντα που δεν αξιοποιούν καλύτερα τα χρήματά σας, ώστε να μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τα απροσδόκητα κέρδη σας.

Τι να κάνετε με ένα ξαφνικό μεγάλο χρηματικό ποσό

Αφού αφιερώσατε μερικούς μήνες για να αφήσετε τα χρήματα στην άκρη και να συνηθίσετε στην ιδέα να έχετε πιο παχύ αποτέλεσμα, είστε έτοιμοι να αποφασίσετε τι θα κάνετε με τα χρήματα.

Αφαιρέστε μια μερίδα για να ξοδέψετε

Ξαφνικό μεγάλο χρηματικό ποσό

Εάν λάβετε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, το πρώτο πράγμα που θέλουν να κάνουν οι περισσότεροι είναι να το ξοδέψουν. Προχωρήστε και ξοδέψτε λίγο από αυτό, αλλά πρώτα αποφασίστε τι ποσό θα χρησιμοποιήσετε επιπόλαια. Ίσως αποφασίσετε για το 5% των χρημάτων.

Πάρτε αυτό το 5% και δεν έχετε καμία ενοχή αγοράζοντας αυτό που θέλετε. Είτε πρόκειται για ακριβά γεύματα έξω, είτε για διακοπές, είτε για νέο αυτοκίνητο, απολαύστε τα χρήματα χωρίς ενοχές. Αλλά, σταματήστε να ξοδεύετε μετά από αυτό και κάντε σοφές επιλογές με τα υπόλοιπα κεφάλαια.

Εξόφληση χρέους

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χρησιμοποιήσετε ένα ξαφνικό μεγάλο χρηματικό ποσό είναι να πληρώσετε ή να εξοφλήσετε το χρέος σας. Αφού εξοφλήσετε το χρέος, μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα καθαρό οικονομικό πλάνο. Τότε τα χρήματα που βγάζετε κάθε μήνα θα χρησιμοποιηθούν για το παρόν και το μέλλον, όχι για την εξυπηρέτηση των χρημάτων που ξοδέψατε στο παρελθόν.

Δημιουργία Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης

Πόσα είναι μέσα σου ταμείο έκτακτης ανάγκης? Εάν δεν έχετε αποταμιεύσει τίποτα ή μόνο χίλια ή δύο δολάρια, χρησιμοποιήστε τα απροσδόκητα κέρδη σας για να αυξήσετε το ταμείο έκτακτης ανάγκης. Οι ειδικοί συνιστούν εξοικονόμηση εξόδων από έξι έως 12 μήνες σε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης. Εάν έχετε μια σταθερή, αξιόπιστη δουλειά, προτιμήστε το μικρότερο ποσό. Εάν είστε ελεύθερος επαγγελματίας ή έχετε μια δουλειά που μπορεί να κοπεί όταν η οικονομία σταματά, εξοικονομήστε αρκετά για 12 μήνες.

Επενδύω

Αφού εξοφλήσετε τα χρέη σας και αυξήσετε το ταμείο έκτακτης ανάγκης, σκεφτείτε να επενδύσετε. Αυτή είναι μια από τις καλύτερες χρήσεις του απροσδόκητου κέρδους, επειδή θα συνεχίσετε να κερδίζετε χρήματα μέσω της επένδυσης, αυξάνοντας τα απροσδόκητα κέρδη σας.

Συνεισφέρετε στη συνταξιοδότησή σας

Η απόκτηση ενός ξαφνικού μεγάλου χρηματικού ποσού μπορεί να κάνει το οικονομικό σας μέλλον πιο λαμπρό όταν συνεισφέρετε στους λογαριασμούς συνταξιοδότησής σας. Ωστόσο, η κυβέρνηση περιορίζει πόσο συνεισφέρετε στη συνταξιοδότησή σας κάθε χρόνο. Ανάλογα με το πόσα χρήματα λαμβάνετε, ενδέχεται να μην μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε όλα συνεισφέροντας στη συνταξιοδότησή σας ή θα πρέπει να διαθέσετε τις συνεισφορές σας για αρκετά χρόνια.

Αγόρασε ένα σπίτι

Ξαφνικό μεγάλο χρηματικό ποσό

Εάν δεν έχετε σπίτι, ίσως είναι η ώρα να αγοράσετε ένα. Ωστόσο, παρόλο που έχετε ένα ξαφνικό μεγάλο χρηματικό ποσό, μην αγοράζετε το σπίτι σας με βάση αυτά τα χρήματα. Αντίθετα, αγοράστε ένα σπίτι που θα μπορούσατε να αντέξετε οικονομικά πριν λάβετε τα χρήματα. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν θα ξοδέψετε περισσότερα από όσα κερδίζετε. Χρησιμοποιήστε τα νέα χρήματά σας για να καταβάλετε μια βαριά προκαταβολή.

Επιλέγοντας ένα σπίτι που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά με βάση τον μισθό σας, θα μπορείτε να διατηρείτε και να διατηρείτε τις μηνιαίες πληρωμές στο σπίτι ακόμα κι αν χάσετε τα χρήματα που μόλις κληρονόμησες. (Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν μεγάλα απροσδόκητα κέρδη καταλήγουν να διαλύονται λίγα χρόνια αργότερα.)

Συνεισφέρετε στα Ταμεία του Παιδικού Κολλεγίου σας

Μια άλλη επιλογή είναι να συνεισφέρετε στα κεφάλαια του κολεγίου των παιδιών σας. Όταν έρθει η ώρα για το παιδί σας να πάει στο κολέγιο, τα χρήματα θα είναι εκεί και περιμένουν. Μπορείτε να συνεισφέρετε σε ένα 529 ή αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα για το παιδί σας χωρίς να τα δεσμεύσετε για το κολέγιο, μπορείτε συνεισφέρετε σε έναν νόμο για ενιαίο δώρο για ανηλίκους (UGMA).

Τελικές σκέψεις

Όταν βρίσκεστε σε ένα ξαφνικό μεγάλο χρηματικό ποσό, έχετε πολλές αποφάσεις να πάρετε. Αφιερώστε μερικούς μήνες έως ένα χρόνο και μην κάνετε τίποτα. Περιμένετε να υποχωρήσει το σοκ. Στη συνέχεια, επιλέξτε από μία έως πολλές από τις παραπάνω επιλογές όταν αποφασίσετε τι να κάνετε με τα χρήματα. Επιλέξτε τις επιλογές που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα εσάς και την οικογένειά σας. Και μην ξεχάσετε να διαθέσετε ένα μικρό ποσοστό των χρημάτων για να ξοδέψετε και να απολαύσετε.

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάστε το σπίτι σας σαν να μετακινείστε και κερδίστε χρήματα

Προσοχή σε αυτές τις οικονομικές παγίδες όταν επιλέγετε ένα κολέγιο

Συμβουλές διαχείρισης χρημάτων για φοιτητές και τους γονείς τους

Schreibe einen Kommentar