4 σημαντικοί τρόποι για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των ξύλινων υπερυψωμένων κρεβατιών σας

0
4 σημαντικοί τρόποι για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των ξύλινων υπερυψωμένων κρεβατιών σας
Σαπισμένη υπερυψωμένη γωνία κρεβατιού.

Από όλους τους τρόπους για τον κήπο, τα υπερυψωμένα κρεβάτια παραμένουν μια από τις πιο δημοφιλείς προσεγγίσεις για την καλλιέργεια τροφίμων και λουλουδιών. Μεταξύ των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων της, η κηπουρική σε υπερυψωμένο κρεβάτι διατηρεί τα πράγματα τακτοποιημένα και τακτοποιημένα, ενώ αυξάνει την παραγωγικότητα και τις αποδόσεις για πολύ λιγότερη εργασία.

Υπάρχουν πολλά υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να χτίσετε υπερυψωμένα κρεβάτια, αλλά το ξύλο εξακολουθεί να είναι η κλασική επιλογή.

Χέρια ανθρώπου φαίνονται να χτίζει ένα υπερυψωμένο κρεβάτι από ξύλο.

Τα ξύλινα κουφώματα είναι στιβαρά και όμορφα, δίνοντας στην περιοχή καλλιέργειας ανώτερης ποιότητας μια πολύ πιο φυσική εμφάνιση. Οι ξύλινες σανίδες μπορούν να κοπούν σε όποιο μέγεθος χρειάζεστε και, με λίγα καρφιά ή βίδες στο χέρι, είναι εξαιρετικά απλές στη συναρμολόγηση.

Ωστόσο, η κατασκευή υπερυψωμένων κρεβατιών από ξύλο έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: τα όμορφα ξύλινα κουτιά σας έχουν ημερομηνία λήξης.

Είναι αλήθεια ότι όλο το ξύλο που έρχεται σε επαφή με υγρό χώμα θα αποικοδομηθεί αν δοθεί αρκετός χρόνος. Και όταν τα υπερυψωμένα κρεβάτια σας εκτίθενται στα στοιχεία όλο το χρόνο, η σήψη μπορεί να πέσει πολύ πιο γρήγορα.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τα περισσότερα χιλιόμετρα από τα ξύλινα υπερυψωμένα κρεβάτια σας:

1. Επιλέξτε Naturally Rot Resistant Wood

Υπερυψωμένο κρεβάτι από ξύλο κέδρου.

Η αποσύνθεση του ξύλου πυροδοτείται από έναν συνδυασμό υγρασίας, μυκήτων, οξυγόνου και ζεστασιάς.

Το συνεχώς υγρό ξύλο αποικίζεται γρήγορα από μύκητες που υπάρχουν στον αέρα και το έδαφος παντού γύρω μας. Καθώς οι μικροοργανισμοί καταλαμβάνουν την κυτταρίνη και τις λιγνίνες στην ξυλεία, το ξύλο θα εξασθενήσει και θα μαλακώσει, οδηγώντας σε σπασίματα, σχισμές, στρέβλωση και τελικά δομική αστοχία.

Επειδή τα υπερυψωμένα κρεβάτια θα είναι πάντα σε επαφή με το χώμα, η διατήρησή τους χωρίς σήψη αποτελεί μια επιπλέον πρόκληση.

Ωστόσο, ορισμένοι τύποι ξυλείας έχουν μεγαλύτερη φυσική τάση να αντιστέκονται στην υγρασία και τις επιθέσεις από μύκητες, βακτήρια και έντομα.

Κέδρος

Κέδρος κόπηκε για οσφυϊκό.

Το χρυσό πρότυπο για έργα υπαίθριων κτιρίων όπως τα υπερυψωμένα κρεβάτια είναι η ξυλεία κέδρου.

Δυτικός κόκκινος κέδρος (Thuja plicata) και ανατολικός κόκκινος κέδρος (Juniperus virginiana) είναι ισχυρά και ανθεκτικά ξύλα που είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στη φθορά. Και οι δύο είναι ιθαγενείς στη Βόρεια Αμερική, με τον δυτικό κόκκινο κέδρο να αναπτύσσεται στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό και τον Ανατολικό κόκκινο κέδρο σε όλο το ανατολικό μισό των ΗΠΑ.

Αν και δεν είναι αληθινοί κέδροι αφού προέρχονται από την οικογένεια των Κυπαρισσιών, αυτοί οι «ψεύτικοι» κέδροι έχουν αρωματικό ξύλο και επίπεδα φύλλα που μοιάζουν με φτέρη παρόμοια με εκείνα του γένους Cedrus.

Ως μέλη των Cupressaceae, αυτά τα ξύλα περιέχουν αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ουσίες που παραμένουν στην ξυλεία πολύ καιρό μετά την κοπή του ίδιου του δέντρου.

Η ξυλεία κέδρου μπορεί να διαρκέσει 20 χρόνια ή περισσότερο, ακόμη και όταν το ξύλο που χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους είναι ακατέργαστο και ακατέργαστο.

Κυπαρίσσι

Κορμοί κυπαρισσιού κόπηκαν για οσφυϊκή.

Παρομοίως ανθεκτικό στη σήψη είναι το φαλακρό κυπαρίσσι (Taxodium distichum), ένα φυλλοβόλο κωνοφόρο που προέρχεται από τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Ένα αργά αναπτυσσόμενο δέντρο, το ξύλο κυπαρισσιού είναι πιο πυκνό και βαρύτερο από τον κέδρο. Η ξυλεία είναι άοσμη αλλά έχει υπέροχο λεπτό κόκκο σαν κόκκινο κέδρο.

Κάποτε ονομάστηκε «το αιώνιο ξύλο» για τη μακροζωία του στα οικοδομικά έργα. Και επειδή είναι Cupressaceae, περιέχει εκείνες τις εκπληκτικές αντιμυκητιακές ενώσεις που φυσικά βοηθούν στη διατήρηση της σήψης.

Το εσωτερικό εγκάρδιο είναι η πιο ανθεκτική κοπή ξυλείας κυπαρισσιού. Όταν ψωνίζετε, επιλέξτε σανίδες με μια ελαφρά κιτρινωπή απόχρωση πάνω από το κρεμ νεότερο σομφό.

Δρυς

Άνδρας που απλώνει ένα κούτσουρο βελανιδιάς για οσφυϊκό.

λευκή βελανιδιά (Quercus alba) είναι ένα μεγάλο και μακρόβιο δέντρο που εκτείνεται στην ανατολική και κεντρική Βόρεια Αμερική.

Ιστορικά χρησιμοποιούμενη στη ναυπηγική και στα βαρέλια παλαίωσης για κρασί και ουίσκι, η λευκή βελανιδιά έχει αξιοσημείωτη έμφυτη αντοχή στο νερό και τη σήψη. Η αντοχή, η πυκνότητα και η ανθεκτικότητά του το καθιστούν ιδανικό ξύλο εξωτερικού χώρου.

Η ξυλεία από λευκή βελανιδιά είναι σκληρή ξυλεία κλειστού κόκκου, που σημαίνει ότι οι πόροι της ξυλείας βουλώνονται σφιχτά για να αποκλείουν την υγρασία.

Όταν σφραγιστεί σωστά, η ξυλεία λευκής βελανιδιάς μπορεί να διαρκέσει 100 ή περισσότερα χρόνια έξω.

Πεύκο

πεύκο (Pinus spp.) είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο μαλακό ξύλο που βρίσκεται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Ιδιαίτερα βραβευμένο για την ξυλεία του, το πεύκο χρησιμοποιείται ευρέως στην οικοδομική κατασκευή και την ξυλουργική.

Η ξυλεία πεύκου είναι πιο προσιτή από τα άλλα ξύλα αυτής της λίστας, αλλά είναι επίσης η λιγότερο ανθεκτική στη σήψη. Το μη επεξεργασμένο πεύκο έχει διάρκεια ζωής σε εξωτερικούς χώρους μόνο 2 έως 4 χρόνια.

Αν και το σύγχρονο, δενδροκαλλιεργημένο πεύκο έχει μια σύντομη ζωή έξω, το παλαιωμένο πεύκο είναι απίστευτα δυνατό και πυκνό, με πολύ καλύτερη αντοχή στη φθορά.

Ανακτημένες σανίδες πεύκου.

Το αναγεννημένο πεύκο από παλιούς αχυρώνες, τα πλαϊνά των πλοίων και τα κτίρια ηλικίας τουλάχιστον 50 ετών μπορεί να είναι μια καταπληκτική πηγή παλαιού πεύκου.

2. Εφαρμόστε ένα συντηρητικό ξύλου

Όποιο ξύλο κι αν επιλέξετε, η εφαρμογή ενός στεγανοποιητικού ξύλου για να μπλοκάρει την υγρασία θα παρατείνει τη χρηστικότητα των ξύλινων υπερυψωμένων κρεβατιών σας πολλές φορές.

Συνιστάται να αποφεύγετε τη χρήση ξύλου επεξεργασμένου με πίεση για υπερυψωμένα κρεβάτια, ειδικά εάν τα χρησιμοποιείτε για την καλλιέργεια τροφίμων. Αν και ο χρωμικός αρσενικός χαλκός (CCA) καταργήθηκε σταδιακά το 2004 λόγω ανησυχιών για έκπλυση αρσενικού στο περιβάλλον, λιγότερο τοξικές εναλλακτικές λύσεις όπως ο αλκαλικός τεταρτοταγής χαλκός (ACQ) θα εξακολουθήσουν να διοχετεύουν λίγο χαλκό στο έδαφος.

Εάν προτιμάτε να είστε προσεκτικοί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα απολύτως φυσικά και ασφαλή φυτικά έλαια για να προστατεύσετε τα ξύλινα κρεβάτια σας από τη σήψη.

Ακατέργαστο Λινέλαιο

Ακατέργαστο λάδι λιναρόσπορου.

Πολύ πριν από τη βιομηχανική παραγωγή χημικών συντηρητικών, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν λινέλαιο για να προστατεύσουν την ξυλεία τους.

Το λινέλαιο συμπιέζεται από το λιναρόσπορο. Λειτουργεί διεισδύοντας βαθιά στις πορώδεις ίνες του ξύλου για να το προστατεύει από την υγρασία.

Το ακατέργαστο και αγνό λινέλαιο είναι ένα εντελώς φυσικό προϊόν που είναι ασφαλές για χρήση σε υπερυψωμένα κρεβάτια, αλλά χρειάζεται πολύς χρόνος για να στεγνώσει – οπουδήποτε από μέρες έως εβδομάδες. Μην μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε βραστό λινέλαιο για να επιταχύνετε το χρόνο στεγνώματος, καθώς αυτά τα προϊόντα περιέχουν διαλύτες και μέταλλα που θα μπορούσαν να εκπλυθούν στα κρεβάτια του κήπου.

Η καλύτερη προσέγγιση για ταχύτερη ξήρανση του λινελαίου είναι να το εφαρμόσετε σε ζεστό, καλά αεριζόμενο χώρο πάνω σε ξύλο που είναι εντελώς στεγνό. Απλώστε το σε λεπτές στρώσεις με ένα πινέλο και σκουπίστε τυχόν περίσσεια με ένα πανί.

Κάντε πολλαπλές επεξεργασίες στην ξυλεία για την καλύτερη διατήρηση του ξύλου. Αφήστε πάντα κάθε στρώση να στεγνώσει τελείως πριν εφαρμόσετε την επόμενη στρώση.

Καθαρό λάδι Tung

Ψυχρής έκθλιψης από τους σπόρους του δέντρου tung, το λάδι tung χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως αδιαβροχοποιητικό πλοίων και ολόπλευρο συντηρητικό ξύλου. Αν και όλα τα μέρη του δέντρου tung είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη, το ίδιο το λάδι είναι απολύτως ασφαλές και μη τοξικό.

Λειτουργεί δημιουργώντας μια σκληρή, αλλά ελαστική, εξωτερική επίστρωση που είναι πολύ ανθεκτική στο νερό. Το λάδι Tung στεγνώνει πολύ πιο γρήγορα από το λινέλαιο, και χρειάζονται περίπου 3 ημέρες για να στεγνώσει σε βέλτιστες συνθήκες.

Όπως το λινέλαιο, το λάδι tung θα πρέπει να εφαρμόζεται σε πολλαπλές στρώσεις και να αφήνεται να στεγνώσει καλά μεταξύ των εφαρμογών.

Αναζητήστε προϊόντα με την ένδειξη «καθαρό» και αποφύγετε τα μείγματα βερνικιού για να κρατήσετε τα δυνητικά τοξικά πρόσθετα έξω από τον κήπο σας.

Πίσσα πεύκου

Πίσσα πεύκου που στάζει κάτω από το δέντρο.

Αντοχή στις πιο σκληρές εξωτερικές συνθήκες, η πίσσα από πεύκο είναι ένα άλλο παλιό συντηρητικό ξύλου που κάποτε χρησιμοποιήθηκε από τους Βίκινγκς για την επικάλυψη των καταστρωμάτων και των ξαρτιών.

Φτιάχνεται μέσω της αργής καύσης ρητινών από τις ρίζες των πεύκων. Το ξύλο που έχει υποστεί επεξεργασία με πίσσα πεύκου θα είναι πολύ πιο ανθεκτικό στην υγρασία και τα μικρόβια.

Η πίσσα πεύκου είναι μια πολύ παχύρρευστη και παχύρρευστη ουσία. Ζεσταίνετε το για να το χρησιμοποιήσετε απευθείας από τη φόρμα ή αραιώστε το πρώτα σε αναλογία 50:50 με λινέλαιο.

Χρησιμοποιήστε ένα σκληρό πινέλο για να δώσετε πίσσα πεύκου στο ξύλο και εφαρμόστε τουλάχιστον δύο στρώσεις. Παρόμοια με άλλα έλαια ξήρανσης, η πίσσα από πεύκο μπορεί να χρειαστεί από μια μέρα έως αρκετές εβδομάδες για να θεραπευτεί. Η εφαρμογή του σε ξυλεία σε ζεστές συνθήκες θα το κάνει να στεγνώσει πιο γρήγορα.

3. Μην χρησιμοποιείτε επένδυση

Θα νομίζατε ότι η επένδυση των υπερυψωμένων κρεβατιών με πλαστικό φύλλο θα βοηθούσε στην προστασία του ξύλου από την υγρασία. Είναι ακριβώς το αντίθετο.

Υπερυψωμένο κρεβάτι που κατασκευάζεται με επένδυση.

Η επένδυση του πυθμένα και των πλευρών του ξύλινου πλαισίου με ένα αδιαπέραστο υλικό όπως το πλαστικό τείνει να επιταχύνει την όλη διαδικασία αποσύνθεσης καθώς και να αποτρέψει τη σωστή αποστράγγιση του εδάφους.

Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό μπορεί εύκολα να παγιδευτεί ανάμεσα στο πλαστικό και το ξύλο, ιδιαίτερα στο ζεστό και υγρό καιρό του καλοκαιριού. Χωρίς πού να αποστραγγιστεί, η συμπύκνωση και η υγρασία θα καθίσουν ακριβώς δίπλα στο ξύλο, καλωσορίζοντας την επόμενη γενιά μυκητιακών εισβολέων.

Αν αυτό δεν είναι αρκετά κακό, οι πλαστικές επενδύσεις μπορούν να κάνουν πολύ κακό και μέσα στο υπερυψωμένο κρεβάτι. Μπορούν να εμποδίσουν την ελεύθερη αποστράγγιση του νερού και να καταπνίξουν τη ροή του αέρα μέσω του εδάφους του κρεβατιού, λιμοκτώντας τις ρίζες των φυτών από οξυγόνο.

Αν και η επένδυση των κρεβατιών σας με αντικείμενα που αναπνέουν και αδιάβροχα, όπως εφημερίδα, χαρτόνι και καμβάς είναι πολύ καλύτερη για τα φυτά σας από το πλαστικό, αυτά τα υλικά δεν είναι αδιάβροχα και δεν βοηθούν στην προστασία του ξύλου από την υγρασία.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα υπερυψωμένα κρεβάτια σας, είναι καλύτερο να εστιάσετε τις ενέργειές σας στην προμήθεια ποιοτικής ξυλείας και να αφιερώσετε χρόνο για να το σφραγίσετε σωστά.

4. Τοποθετήστε γωνιακούς βραχίονες

Μεταλλικό γωνιακό στήριγμα.

Οι κύκλοι κατάψυξης και απόψυξης της άνοιξης και του φθινοπώρου μπορούν σίγουρα να επηρεάσουν τις γωνίες του υπερυψωμένου σκελετού του κρεβατιού σας. Το ξύλο διαστέλλεται σε ζεστό και υγρό αέρα και συστέλλεται σε ψυχρές και χαμηλές θερμοκρασίες.

Όταν χρησιμοποιούνται μόνο βίδες ή καρφιά για τη στερέωση των γωνιών, δεν θα αντέχουν καλά στο πρήξιμο και τη συρρίκνωση των εποχών. Καθώς το εκτεθειμένο ξύλο αρχίζει να σαπίζει, το υλικό θα αρχίσει να χαλαρώνει και οι γωνίες θα ξεκολλήσουν.

Μπορείτε εύκολα να ενισχύσετε τις γωνίες με φθηνά μεταλλικά στηρίγματα από το κατάστημα σιδηρικών. Υπάρχουν gads για να διαλέξετε, ακόμα και μερικά που είναι ειδικά κατασκευασμένα για υπερυψωμένα κρεβάτια.

Οποιοσδήποτε βραχίονας που απαιτεί πολλές βίδες για την τοποθέτηση θα βοηθήσει να γίνει το υπερυψωμένο κρεβάτι πολύ πιο στιβαρό. Προσθέστε περισσότερη επιφάνεια για να στερεώσετε τις βίδες, τοποθετώντας έναν ξύλινο πάσσαλο 2” x 2” στο εσωτερικό κάθε γωνίας.

Στερεώνοντας τις γωνίες, το ξύλινο σκελετό σας θα είναι πολύ πιο ανθεκτικό και θα διατηρήσει το σχήμα του κατά τη διάρκεια αυτών των ακραίων μεταβολών της θερμοκρασίας.

Schreibe einen Kommentar