9 πειστικοί λόγοι για τους οποίους χρειάζεστε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης

0
9 πειστικοί λόγοι για τους οποίους χρειάζεστε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης

μιΤα ταμεία έκτακτης ανάγκης μπορεί να μην είναι το πιο συναρπαστικό θέμα στον κόσμο των προσωπικών οικονομικών, αλλά σίγουρα είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της οικονομικής σας ζωής.

Στην πραγματικότητα, όταν ήμουν στο κολέγιο, παρακολούθησα ένα μάθημα χρηματοοικονομικών που το δίδασκε ένας Πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Σχεδιαστής. Η #1 συμβουλή του για εμάς τους μαθητές ήταν να ξεκινήσουμε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης.

Έθεσε το ταμείο έκτακτης ανάγκης σε μεγαλύτερη προτεραιότητα από την εξόφληση των χρεών φοιτητικών δανείων, την αποταμίευση για μια πρώτη κατοικία ή οποιονδήποτε άλλο οικονομικό στόχο.

Ανεξάρτητα από την οικονομική σας κατάσταση, πρέπει να έχετε καταρτίσει ένα σχέδιο για μια έκτακτη ανάγκη, ένα σχέδιο που περιλαμβάνει την αφαίρεση κάποιων χρημάτων ειδικά για μια έκτακτη ανάγκη.

Τι είναι ένα Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης;

Ταμείο έκτακτης ανάγκης είναι χρήματα που έχετε αποθηκεύσει για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση απροσδόκητης έκτακτης ανάγκης. Όταν δημιουργείτε τον προϋπολογισμό ή το οικονομικό σας σχέδιο, δεν έχετε την πολυτέλεια να γνωρίζετε τι επιφυλάσσει το μέλλον, επομένως είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι για κάτι που δεν αναμένεται.

Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης

Η ανάγκη για ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι πιο εμφανής τώρα από ποτέ. Με εκατομμύρια Αμερικανούς να απολύονται ή να απολύονται ως αποτέλεσμα του COVID-19 και εκατομμύρια ακόμη να ανησυχούν για το μέλλον, η ανάγκη για οικονομική προετοιμασία έχει γίνει προφανής.

Στο θέμα των κεφαλαίων έκτακτης ανάγκης, είναι επίσης εξίσου σημαντικό να ορίσουμε τι είναι ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης δεν προορίζεται να καλύψει. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για πραγματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν, όχι απλώς για παράτυπες δαπάνες που θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί.

Για παράδειγμα, δεν πρέπει να αξιοποιήσετε το ταμείο έκτακτης ανάγκης επειδή πρέπει να αγοράσετε ένα γαμήλιο δώρο για έναν φίλο και αυτό το κόστος δεν περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό σας. Αυτό μπορεί να μην είναι μια δαπάνη που γίνεται τακτικά κάθε μήνα, αλλά μπορείτε ακόμα να κάνετε προϋπολογισμό για δώρα.

Και παρομοίως, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ταμείο έκτακτης ανάγκης για να πληρώσετε για έναν ετήσιο έλεγχο αυτοκινήτου, καθώς γνωρίζετε ότι αυτό το κόστος θα προκύψει.

Το ταμείο έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να διατηρηθεί σε διάφορους διαφορετικούς τύπους λογαριασμών. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να ρευστοποιηθεί και να μετατραπεί σε μετρητά πολύ γρήγορα. Αργότερα στο άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο λεπτομερή ματιά στους τύπους λογαριασμών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το δικό σας ταμείο έκτακτης ανάγκης.

Γιατί χρειάζεστε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης

Εάν ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης ακούγεται σαν κάτι που μπορεί να μην είναι απαραίτητο, εδώ είναι μερικοί πειστικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να το θέσετε ως προτεραιότητα.

1. Να είστε προετοιμασμένοι για απροσδόκητα έξοδα

Η ζωή είναι γεμάτη απροσδόκητα γεγονότα και μερικά από αυτά μπορεί να τελειώσουν με πολλά χρήματα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως απροσδόκητες επισκευές στο αυτοκίνητό σας, επείγουσες και απρογραμμάτιστες επισκευές στο σπίτι, ακόμη και ζημιές από φυσικές καταστροφές (οι οποίες μπορεί να καλύπτονται ή να μην καλύπτονται από ασφάλιση).

Αυτά τα απροσδόκητα έξοδα μπορεί να είναι μεγάλα σε ορισμένες περιπτώσεις και αν δεν είστε προετοιμασμένοι, μπορεί να καταστρέψουν τα σχέδια που είχατε δημιουργήσει.

2. Προστασία από απώλεια εισοδήματος

Κανείς από εμάς δεν θέλει να σκεφτεί να χάσει τη δουλειά του ή να βιώσει σημαντική πτώση του εισοδήματός του, αλλά δυστυχώς είναι ένα αρκετά κοινό ζήτημα και μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στα οικονομικά σας.

Τι θα κάνατε αν χάνατε τη δουλειά σας σήμερα; Πώς θα πληρώνατε τους λογαριασμούς και τα έξοδα διαβίωσής σας; Ένας από τους λόγους για τους οποίους χρειάζεστε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης είναι για να μπορέσετε να επιβιώσετε σε μια κατάσταση όπως αυτή.

Αν χάσεις τη δουλειά σου, ιδανικά, θα μπορέσεις να εισπράξεις την ανεργία. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα, και οι πληρωμές για την ανεργία σας μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερες από το εισόδημα που έχετε συνηθίσει. Είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι και να έχετε στην άκρη χρήματα για να καλύψετε μια κατάσταση όπως αυτή.

3. Απρόβλεπτο εισόδημα

Η απώλεια της δουλειάς σας δεν είναι η μόνη απειλή για το εισόδημά σας. Ίσως έχετε ασυνεπές εισόδημα και το ταμείο έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σας βοηθήσει εάν το εισόδημά σας είναι απροσδόκητα χαμηλό για λίγο.

Ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης είναι ακόμη πιο σημαντικό εάν δεν έχετε καθορισμένο μισθό από τη δουλειά σας. Εάν είστε αυτοαπασχολούμενος, είστε ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης ή πληρώνεστε με προμήθεια, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε πτώση του εισοδήματος κάποια στιγμή.

Αργότερα στο άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στο πόσα χρήματα πρέπει να έχετε στο ταμείο έκτακτης ανάγκης σας, αλλά εάν είστε αυτοαπασχολούμενοι, θα πρέπει πιθανώς να είστε στο υψηλότερο άκρο της κλίμακας, καθώς βρίσκεστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

4. Ενιαίο Εισόδημα

Εάν όλο το εισόδημά σας προέρχεται από μία πηγή, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο από κάποιον με πολλές πηγές εισοδήματος. Εάν εξαφανιστεί αυτή η μοναδική πηγή εισοδήματος, δεν θα έχετε καθόλου εισόδημα.

Αυτό μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την οικογενειακή σας κατάσταση. Εάν είστε ελεύθεροι, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχετε μόνο ένα μόνο εισόδημα. Εάν έχετε οικογένεια, είναι πιο πιθανό να έχετε δύο εισοδήματα. Οι οικογένειες με διπλό εισόδημα, γενικά, αντιμετωπίζουν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο από τις οικογένειες με ένα μόνο εισόδημα, επειδή εάν χαθεί ένα εισόδημα, υπάρχουν ακόμα κάποια χρήματα.

Αυτός είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το ποσό των χρημάτων που θα έπρεπε να έχετε εξοικονομήσει στο ταμείο έκτακτης ανάγκης σας.

5. Αποφύγετε το χρέος

Εάν δεν έχετε ταμείο έκτακτης ανάγκης, τι θα κάνετε σε περίπτωση αναμενόμενης δαπάνης ή πτώσης εσόδων; Οι πιθανότητες είναι ότι θα πρέπει να βασιστείτε στο χρέος.

Οι πιστωτικές κάρτες και τα προσωπικά δάνεια χρησιμοποιούνται συχνά ουσιαστικά ως ταμείο έκτακτης ανάγκης, αλλά αυτοί οι τύποι χρέους συνοδεύονται από εξαιρετικά υψηλά επιτόκια και το χρέος μπορεί να είναι δύσκολο να αποπληρωθεί.

Από την άλλη πλευρά, εάν έχετε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, μπορείτε να αποφύγετε το χρέος, καθώς θα έχετε ήδη τα χρήματα στην άκρη. Φυσικά, θα θέλετε να εργαστείτε για να αντικαταστήσετε αυτά τα χρήματα στο ταμείο έκτακτης ανάγκης, αλλά τουλάχιστον έχετε αποφύγει το χρέος και τα σημαντικά επιτόκια που μπορεί να σας εμποδίσουν να μπορέσετε ποτέ να προχωρήσετε.

6. Ιατρικές ανησυχίες

Ένα άλλο είδος απροσδόκητου ζητήματος για το οποίο δεν μας αρέσει να μιλάμε σχετίζεται με ιατρικές ανησυχίες. Και πάλι, αυτό είναι κάτι που, δυστυχώς, συμβαίνει συνεχώς στους ανθρώπους.

Ακόμα κι αν έχετε ιατρική ασφάλιση, θα μπορούσατε να μείνετε με κάποιους σημαντικούς λογαριασμούς να πληρώσετε. Δεν χρειάζονται πολλά για να συγκεντρώσετε μεγάλους ιατρικούς λογαριασμούς.

Το ταμείο έκτακτης ανάγκης είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας έχετε ιατρικά ζητήματα που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε έξοδα κάποια στιγμή. Ενώ τα επείγοντα ιατρικά περιστατικά μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε, είναι πιο πιθανό από κάποιον με προϋπάρχουσες παθήσεις.

Θα πρέπει να έχετε κατά νου τις ιατρικές ανησυχίες εσάς και της οικογένειάς σας όταν αποφασίζετε πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε για ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης.

7. Εξαρτημένα άτομα

Είστε ελεύθεροι ή έχετε άλλους που εξαρτώνται από εσάς; Ενώ ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης είναι σημαντικό για τους ανύπαντρους, είναι ακόμη πιο σημαντικό για όποιον έχει μέλη της οικογένειας που χρειάζονται υποστήριξη.

Τα εξαρτώμενά σας είναι πιθανότατα τα παιδιά σας, αλλά είναι επίσης πιθανό να έχετε ηλικιωμένους γονείς ή άλλα μέλη της οικογένειας που εξαρτώνται οικονομικά από εσάς. Όσο περισσότερη ευθύνη έχετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη σας να προετοιμαστείτε για μια έκτακτη ανάγκη.

Εάν είστε ελεύθεροι, μπορεί να έχετε πιο εύκολο χρόνο να αντικαταστήσετε το εισόδημά σας ή τουλάχιστον να καλύψετε τα βασικά σας έξοδα διαβίωσης, εάν χάνετε τη δουλειά σας. Αλλά η κάλυψη των εξόδων διαβίωσης μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη όταν παρέχετε και για άλλους.

8. Βελτιωμένη οικονομική υγεία

Εάν θέλετε να βελτιώσετε τη συνολική οικονομική σας κατάσταση, η προετοιμασία για μια έκτακτη ανάγκη μπορεί να σας βοηθήσει. Θα μπορούσατε να είστε υπέροχοι με τον προϋπολογισμό, την αποφυγή του χρέους και την αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση. Αλλά όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν σε μια στιγμή με μια απροσδόκητη έκτακτη ανάγκη.

Χωρίς ταμείο έκτακτης ανάγκης, μπορεί να συγκεντρώσετε χρέος πιστωτικής κάρτας, να εξαντλήσετε τις αποταμιεύσεις σας ή ακόμα και να δανειστείτε από τους λογαριασμούς συνταξιοδότησης. Όλα αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια για τα μακροπρόθεσμα οικονομικά σας, επομένως είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί αξίζει να είστε προετοιμασμένοι.

9. Ηρεμία του μυαλού

Εκτός από όλους τους οικονομικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για μια έκτακτη ανάγκη, μπορεί επίσης να βοηθήσει το επίπεδο άγχους σας. Θα διαπιστώσετε ότι ανησυχείτε πολύ λιγότερο για τα χρήματα όταν έχετε επαρκές ταμείο έκτακτης ανάγκης.

Αυτό επιστρέφει επίσης στους παράγοντες κινδύνου που αντιμετωπίζετε στη ζωή σας. Όταν ήμουν νεότερος και ελεύθερος, δεν ανησυχούσα και τόσο για τα χρήματα. Τώρα που είμαι υπεύθυνος για το μόνο εισόδημα για την τετραμελή οικογένειά μου (και αυτό το εισόδημα είναι απρόβλεπτο), τα χρήματα είναι στο μυαλό μου όλη την ώρα. Ανακάλυψα ότι η ύπαρξη επαρκούς ταμείου έκτακτης ανάγκης κάνει τεράστια διαφορά για την ηρεμία.

Πόσα χρήματα πρέπει να έχετε στο ταμείο έκτακτης ανάγκης;

Όσον αφορά τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης, αυτή είναι η πιο κοινή ερώτηση. Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να έχετε αρκετά χρήματα σε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης για κάλυψη 3-6 μήνες έξοδα διαβίωσης. Αυτό σημαίνει ότι εάν εσείς ή η οικογένειά σας ξοδεύετε 5.000 $ το μήνα, θα πρέπει να έχετε 15.000 – 30.000 $ σε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης.

Αν μόλις ξεκινάτε με ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, αυτό μάλλον ακούγεται σαν πολλά χρήματα. Μην αποθαρρύνεστε. Είναι εντάξει να εργάζεστε προς αυτόν τον στόχο σταδιακά. Ακόμη και το να έχετε ένα μικρότερο ταμείο έκτακτης ανάγκης 500 – 1.000 $ μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά και να βοηθήσει με μικρότερα απροσδόκητα έξοδα.

Εάν δεν έχετε τίποτα σε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης αυτήν τη στιγμή, βάλτε τον στόχο σας στα 500 $ και ξεκινήστε να σημειώνετε πρόοδο. Το να θέσετε έναν στόχο όπως τα 30.000 $ μπορεί να είναι συντριπτικό αν δεν ξεκινάτε με τίποτα.

Στην πραγματικότητα, το ποσό που θα πρέπει να έχετε στο ταμείο έκτακτης ανάγκης θα επηρεαστεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες που επηρεάζουν το επίπεδο κινδύνου σας. Οι κοινοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

  • Απρόβλεπτο εισόδημα
  • Αυτοαπασχολούμενος
  • Μια οικογένεια με εξαρτώμενα άτομα
  • Ενιαίο εισόδημα
  • Μέλη της οικογένειας με ιατρικές ανάγκες

Όσο περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου ισχύουν για εσάς, τόσο περισσότερα χρήματα θα πρέπει να έχετε εξοικονομήσει στο ταμείο έκτακτης ανάγκης σας. Εάν κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν ισχύει για εσάς, είναι πιθανώς πιο ασφαλές για εσάς να βρίσκεστε στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας.

Τι τύπο λογαριασμού πρέπει να χρησιμοποιείτε;

Πολλοί άνθρωποι διατηρούν το ταμείο έκτακτης ανάγκης σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή λογαριασμό χρηματαγοράς επειδή:

  1. Τα χρήματα σε αυτούς τους λογαριασμούς είναι προσβάσιμα γρήγορα και εύκολα χωρίς κυρώσεις
  2. Δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας χρημάτων σε μια κακή επένδυση

Οι διαδικτυακές τράπεζες όπως η CIT Bank, η Axos Bank και η Radius Bank είναι ιδανικές επιλογές επειδή προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια από τις περισσότερες τοπικές τράπεζες, έτσι τουλάχιστον θα κερδίζετε κάποιους τόκους από τα χρήματα στο ταμείο έκτακτης ανάγκης σας.

Ενώ η ασφαλής διαδρομή χρήσης ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου στο διαδίκτυο ή ενός λογαριασμού χρηματαγοράς μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή, δεν είναι η μόνη επιλογή.

Η πιο σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι μπορείτε να αποκτήσετε γρήγορα πρόσβαση στα χρήματα. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να γνωρίζουν ότι το ταμείο έκτακτης ανάγκης τους δεν κινδυνεύει να πέσει στην αξία, αλλά μερικοί άνθρωποι δεν τους πειράζει να πάρουν λίγο ρίσκο με το ταμείο έκτακτης ανάγκης τους.

Επενδύσεις όπως μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και ETF προσφέρουν επίσης μεγάλη ρευστότητα, επομένως είναι πιθανό να χρησιμοποιήσετε έναν λογαριασμό μεσιτείας ως ταμείο έκτακτης ανάγκης.

Το μειονέκτημα σε αυτό θα ήταν το γεγονός ότι το ταμείο έκτακτης ανάγκης μπορεί να πέσει σε αξία και μπορεί να μην έχετε πολλές επιλογές ως προς το πότε θα πουλήσετε τις επενδύσεις. Μπορεί να αναγκαστείτε να πουλήσετε όταν οι επενδύσεις σας πέφτουν επειδή χρειάζεστε τα μετρητά.

Αλλά το θετικό είναι ότι θα έχετε την ευκαιρία να κερδίσετε πολύ καλύτερη απόδοση και να δημιουργήσετε πλούτο γρηγορότερα από ό,τι θα μπορούσατε εάν τα χρήματά σας βρίσκονταν σε λογαριασμό ταμιευτηρίου κερδίζοντας 1-2%.

Εάν αποδέχεστε αυτόν τον κίνδυνο, θα μπορούσατε να διατηρήσετε το ταμείο έκτακτης ανάγκης σας με:

Αυτό που είναι σωστό για εσάς θα εξαρτηθεί από την ανοχή του κινδύνου, τους οικονομικούς σας στόχους και την οικονομική σας κατάσταση.

Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα για το ταμείο έκτακτης ανάγκης

Για να εισπράξετε χρήματα στο ταμείο έκτακτης ανάγκης, μπορείτε να περικόψετε τα συνήθη έξοδά σας ή να αυξήσετε το εισόδημά σας μέσω μιας παράπλευρης φασαρίας. Με οποιαδήποτε επιλογή, υπάρχει άλλο περιεχόμενο εδώ στο Bible Money Matters που μπορεί να βοηθήσει. Ανατρέξτε σε αυτά τα άρθρα:

λόγοι για τους οποίους χρειάζεστε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης

Schreibe einen Kommentar