Twister του Τέξας τραυματίζει 23; Η φωτιά McBride κατακλύζει 150 δομές » Γέιλ Climate Connections

5
Twister του Τέξας τραυματίζει 23;  Η φωτιά McBride κατακλύζει 150 δομές » Γέιλ Climate Connections

Περισσότερες από 150 κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, καταστράφηκαν από την πυρκαγιά στο Νέο Μεξικό που ξέσπασε από τους σφοδρούς ανέμους την Τρίτη. Η πυρκαγιά McBride, η οποία ξέσπασε στο ορεινό θέρετρο Riudoso (πληθυσμός 8.000), περίπου 80 μίλια δυτικά του Roswell, παρέμεινε πλήρως ασυγκράτητη από τις 9 π.μ. καυτηριώδης 4132 στρέμματα.

«Η αεροπορική τακτική υποστήριξη δεν μπόρεσε να πετάξει την Τρίτη λόγω των ακραίων ανέμων ταχύτητας 60+ mph», ανέφεραν οι αρχές από το Εθνικό Δρυμό του Λίνκολν σε InciWeb. κανω ΑΝΑΦΟΡΑ το πρωί της Τετάρτης. Οι πυροσβέστες παρακολουθούσαν νευρικά την πιθανότητα οι άνεμοι να αυξηθούν ξανά το απόγευμα της Τετάρτης, ίσως να φτάσουν τα 30 mph με σχετική υγρασία κάτω από 10%, πριν υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ενημέρωση (8 π.μ. EDT Πέμπτη): Δύο κάτοικοι του Ριουντόσο βρέθηκαν νεκροί την Τετάρτη σε μια κατοικία που κάηκε στη φωτιά McBride, σύμφωνα με τοπική και κρατική αστυνομία. Από τις 8 μ.μ. EDT Τετάρτηη φωτιά είχε κάψει 5381 στρέμματα και παρέμενε σε 0% περιορισμό.

Το Κέντρο Πρόβλεψης Καταιγίδων NOAA/NWS τοποθέτησε περιοχές από το ανατολικό Νέο Μεξικό έως το δυτικό Τέξας σε μια «κρίσιμη» καιρική ζώνη πυρκαγιάς, τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία, για την Τετάρτη. Η σχετική υγρασία μπορεί να πέσει έως και 2%, ανέφερε το SPC.

Αυξήθηκε η ανησυχία ότι οι «εξαιρετικά κρίσιμες» συνθήκες μπορεί να αναπτυχθούν το απόγευμα της Τετάρτης στο νοτιοανατολικό NM ή/και στο γειτονικό άκρο δυτικό Τέξας.

Μεγάλη Πεδιάδα, το ξέσπασμα του έντονου καιρού μετατοπίζεται ανατολικά

Ένα ανώτατο επίπεδο σε πλήρες γεωγραφικό πλάτος χαμηλής πίεσης προκάλεσε μεγάλο χαλάζι, ισχυρούς ανέμους και μερικούς ανεμοστρόβιλους την Τετάρτη σε έναν μακρύ διάδρομο από το κέντρο του Τέξας προς τη νοτιοανατολική Μινεσότα. Το μεγαλύτερο μέρος της δράσης επικεντρώθηκε στα δύο άκρα της ενεργής ζώνης.

Τουλάχιστον 23 τραυματίες αναφέρθηκαν από ανεμοστρόβιλο κοντά στο Salado του Τέξας, στην κομητεία Bell βόρεια του Ώστιν.

Το supercell που παράγει ανεμοστρόβιλο έφτυσε επίσης αυτό που ήταν προφανώς ένα χαλάζι διαμέτρου 5,5 ιντσών. Το μεγαλύτερο χαλάζι που έχει καταγραφεί στο Τέξας είναι 6.416 ίντσες, επιβεβαιωμένος κοντά στο Hondo στις 28 Απριλίου 2021.

Στην Αϊόβα, αναφέρθηκαν πέντε ανεμοστρόβιλοι, συμπεριλαμβανομένου ενός εξαιρετικά φωτογενούς στριφογυριστή κοντά στην πόλη Gilmore. Χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς ή μεγάλες ζημιές αναφέρθηκαν στην Αϊόβα.

Άλλη μια μέρα εκτεταμένων έντονων καιρικών φαινομένων ήταν επίκαιρη για την Τετάρτη, καθώς η μετωπική ζώνη βορρά-νότου και ο διάδρομος της καταιγίδας μετατοπίζονται ανατολικά. SPC τοποθετείται το κέντρο του διαδρόμου υπό μέτριο κίνδυνο κακοκαιρίας (η δεύτερη υψηλότερη από τις πέντε κατηγορίες κινδύνου). Η πιο σίγουρη πρόγνωση είναι να αναπτυχθεί μια ευρεία ζώνη επιζήμιων ανέμων, με δυνητικά ριπές έως και 75 mph ή υψηλότερη, καθώς μια ουρά διασχίζει την κοιλάδα Mid-Mississippi. Σύντομοι αλλά επικίνδυνοι ανεμοστρόβιλοι μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτή τη γραμμή.

Μια δυνητικά ασταθής κατάσταση είχε δημιουργηθεί προς το νότιο άκρο αυτής της ζώνης, καθώς τα υπολείμματα ενός συγκροτήματος καταιγίδων που αναχωρούσε θα μπορούσαν να αφήσουν όρια που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως εστιακά σημεία για έντονες υπερκυψέλες μπροστά από τον κύριο διάδρομο καταιγίδων. Εάν η μάζα του αέρα ανακτήσει αρκετά ώστε να αναπτυχθούν τα υπερκύτταρα, υπάρχει πιθανότητα για έναν ή περισσότερους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους μακράς διαδρομής, προειδοποίησε η NOAA/NWS/SPC. Η περιοχή που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία διασχίζει τον ποταμό Μισισιπή από το ανατολικό Αρκάνσας και το βορειοδυτικό Μισισιπή μέχρι το μακρινό δυτικό Τενεσί και το Κεντάκι και το bootheel του απώτατου νοτιοανατολικού Μισσούρι.

Ενημέρωση (8 π.μ. EDT Πέμπτη): Περισσότερες από 300 αναφορές ισχυρές ριπές ανέμου δέχθηκαν η NOAA/SPC από το πρωί της Τετάρτης έως τα ξημερώματα της Πέμπτης. Υπήρχαν πολλές αναφορές για πεσμένα δέντρα, και περισσότεροι από 60.000 πελάτες είχαν χάσει το ρεύμα, όπως καταλογίστηκε από το poweroutage.com. Ωστόσο, μόνο τέσσερις ανεμοστρόβιλοι αναφέρθηκαν από τη δραστηριότητα το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης, όλοι τους ασθενείς. Η ελάχιστη παρουσία έστω και σύντομων ανεμοστρόβιλων κατά μήκος της κύριας γραμμής καταιγισμού ήταν έκπληξη για ορισμένους μετεωρολόγους και ερευνητές, ορισμένοι από τους οποίους αναπτύχθηκαν στην περιοχή την Τετάρτη για μια επιτόπια μελέτη που ονομάζεται ΚΙΝΔΥΝΟΙ (Propagation, Evolution, and Rotation in Linear Storms).

Η απειλή των έντονων καιρικών φαινομένων αναμένεται να μειωθεί σημαντικά μέχρι την Πέμπτη, καθώς το ανώτερο χαμηλό τραβάει στον Καναδά με ένα εξασθενημένο ψυχρό μέτωπο να συνεχίζει προς τα ανατολικά. Καθώς λείπει σε μεγάλο βαθμό η υγρασία και ο δροσερός καιρός επικρατεί για λίγες μέρες μετά, η επόμενη ουσιαστική απειλή έντονων καιρικών συνθηκών μπορεί να μην εμφανιστεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ο Jeff Masters συνέβαλε σε αυτήν την ανάρτηση.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου μπορούν να σχολιάσουν το „Eye on the Storm“ αναρτήσεις. Τα σχόλια είναι γενικά ανοιχτά για 30 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης. Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ανακοινώσεις μέσω email για νέες αναρτήσεις εδώ. Twitter: @DrJeffMasters και @bhensonweather

Schreibe einen Kommentar